Find dit flow…

Saturday, May 23, 2020

Mange af os kender følelsen af miste fornemmelsen fortid og sted. At dykke helt ned i en aktivitet, en arbejdsopgave, en oplevelse, træning, konkurrence, et stykke musik, sex! :-) Den totale tilstedeværelse og fordybelse, som giver en helt vild fornemmelse af tilfredshed, balance og måske endda lykke.

Ovenstående kan teoretisk beskrives som flow, og er et ret velbeskrevet begreb, som især Mihaly Csikszentmihalyi har været fader til, men som reelt er udsprunget af positiv psykologi, og hænger uløseligt sammen med performance og sportspsykologi.  

Følelsen af flow

Flow, eller følelsen af flow, er ikke kun teoretisk super interessant. Det er samtidig et meget konkret og opnåeligt dagligt fokus, vi som mennesker kontinuerligt arbejde med, for at gøre os selv mere lykkelige, og for at bringe os selv i balance. Det gælder både arbejdsmæssigt, og i alle andre af livets situationer.

Det interessante med følelsen af flow, er at den er dynamisk. Den følger din evne til at udfordre dig selv, og til at bringe dig selv i den optimale tilstand for flow. Det betyder også at du gennem hele dit liv, kan arbejde fokuseret med at optimere betingelserne for flow, og ret nemt også kan nedsætte sandsynligheden for det modsatte, som vi oftest kalder at være stresset, kede sig, uinspireret, angst eller decideret deprimeret. 

Nedenstående model er Csikszentmihalyi´s måde at beskrive, hvad der bringer dig i en tilstand af flow.


Mit personlige flow

For mit eget vedkommende, er flow en naturlig og indbygget del af min egen måde at være tilstede i mit liv, og de udfordringer jeg udsætter mig selv for. Ikke dermed sagt at jeg altid føler jeger i flow (langt fra), men min krop er virkelig god til at guide mig, hvis jeg lader mig selv mærke efter. Derfor kan jeg arbejde konkret og fokuseret med at optimere betingelserne for min egen tilstand, og dermed også min “performance”,og tilstedeværelse i den verden jeg er en del af. 

For at konkretisere metoden til at bringe dig selv i følelsen af flow, giver nedenstående 10 punkter, super god mening. 


  • Eliminer eksternforstyrrelse (især arbejdsmæssigt). Ingen sociale medier. Sluk lyden på din telefon. Slå mails fra. Sæt dig et godt sted med frisk luft og godearbejdsforhold. 
  • Eliminer internforstyrrelse. Prøv at få styr på evt. tankemylder inden du går igang. Negativtstress og flow er modsatrettede mentale tilstande (se model). - To gode veje til at skabe ro og nedsat tankemylder kan være at meditere og arbejde med din vejrtrækning. - Lav en god struktur for dine øvrige arbejdsopgaver, en dagboghvor du arbejder med de ting der optimerer og begrænser dine evner til være i flow, så du får det konkretiseret og kan være fokuseret på dem.  
  • Lav dit eget flowkompas, hvor du mærker efter og noterer, hvornår du lykkes med at optimerebetingelserne for flow. Brug modellen til at navigere efter.
  • Flow time. Find den tid på dagen, hvor betingelserne for flow er optimal. Min egen optimale tider morgen/formiddag.
  • Brug musik til at styrke dit fokus. Musik kan både distrahere og understøtte flow, så her må du bruge din erfaring og forsøge dig frem.
  • Fokuser på 1 konkret opgave ad gangen.
  • Vær bevidst om balancen mellem den udfordring du har stillet dig selv, og dine evner. Den rigtige balance er essentiel.
  • Hav et konkret mål, og hold fokus på det.
  • Hold dig hydreret. Hjernen består af 75% væske, så en skarp hjerne kræver væske. Ogsågerne med lidt koffein, som også kan være med til at optimere betingelserne for flow.
  • Identificer mentale og strukturelle triggers for følelsen af flow, og brug dem aktivt!

Husk at følelsen af flow kommer i alle former og “farver”. Du kan optimere din tilstand uanset hvor du er i dit liv, og dermed bringe dig selv i en tilstand af balance, lykke og tilfredshed. Hverdag. Det er nemt, men det kræver at du mærker efter, tilpasser og navigerer i dit eget liv. 

Af Kristian Uhd Jepsen, 25. september 2020

Let's get in touch

Interested in knowing more about Easymove?
Book a demo or fill in the contact form, so we can get back to you.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form